Naar de top van de pagina
Gemeente staden

Is mijn kraantjeswater nog veilig?

vrijdag 24 januari
Misschien heb je in het nieuws gehoord dat er een afwijking werd toegestaan voor een stof in ons kraantjeswater: 1,2,4-triazool. Dit roept mogelijk vragen of zorgen op. Daarom leggen we graag uit wat dit precies betekent.

Wat is er aan de hand?

In het water van enkele waterproductiecentra in onze regio werd een lage hoeveelheid van de stof 1,2,4-triazool gemeten. Dit is een afbraakproduct van pesticiden. Normaal mag er maximaal 0,1 microgram per liter van deze stof in drinkwater zitten. Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns heeft nu tijdelijk een hogere grens toegestaan: maximaal 1 microgram per liter. Deze afwijking geldt voor twee jaar en geldt voor water afkomstig uit De Blankaart (Diksmuide), Dikkebus en Zillebeke (Ieper) en De Gavers (Harelbeke).

Is het water nog veilig om te drinken?

Ja, het water blijft veilig. De nieuwe grens ligt ver onder waarden waarbij er een gezondheidsrisico zou zijn:

  • de voorzorgswaarde is 4,5 microgram per liter (vastgesteld door VITO).
  • de toetsingswaarde, waarbij er mogelijk effecten op de gezondheid zijn, is 138 microgram per liter.

De huidige gemeten hoeveelheden liggen nog veel lager. In De Blankaart bijvoorbeeld is het maximum 0,49 microgram per liter gemeten. Vaak wordt er zelfs niets van de stof gedetecteerd.

Wat wordt eraan gedaan?

De Watergroep blijft de waterkwaliteit strikt controleren en werkt samen met experts om uit te zoeken waar de stof vandaan komt en hoe ze dit kan aanpakken. Ze kijken ook naar manieren om het water nog beter te zuiveren. Tegelijk vraagt De Watergroep strengere regels om waterbronnen te beschermen, zodat vervuiling in de toekomst wordt voorkomen.

Wat kun jij doen?

Je kunt het kraantjeswater zoals altijd blijven gebruiken. Als je meer informatie wilt, kun je de waterkwaliteit in jouw gemeente raadplegen op de website van De Watergroep: www.dewatergroep.be.

Nieuwsoverzicht