Stappenplan
Voorbereiding
Kies de persoon/personen die verantwoordelijk is/zijn voor de uitvoering. Na de eerste aanmelding kan je je op elk moment opnieuw aanmelden om verder te gaan met een eerdere analyse of om een nieuwe te beginnen. Je beslist zelf wanneer en hoeveel tijd je hierin stopt. Je kan een aantal stappen invullen en vervolgens alles opslaan. De volgende keer doe je gewoon verder waar je gebleven was.
Identificatie en evaluatie
Maak een inschatting van de gezondheidsgevaren en veiligheidsproblemen door de stellingen en vragen met ja of nee te beantwoorden. Evalueer de bestaande risicos volgens hun ernst: hoog, medium of laag. Rangschik ze in volgorde van belangrijkheid.
Plan van aanpak
Stel passende maatregelen op om de potentiële risicos uit te schakelen of te beheersen. Maak een concrete planning op om dat actieplan uit te voeren.
Verslag en to-dolijst
Klaar? Laat het programma het verslag van je risicoanalyse opmaken. Download deze samenvatting als bewijs van het gehele proces. Met inbegrip van het plan van aanpak, je basis om de problemen en gevaren op te lossen in volgorde van belangrijkheid. Voer je actieplan uit volgens planning. Zorg ervoor dat je altijd over een nauwkeurige en bijgewerkte geprinte versie van je risicoanalyse beschikt.
Externe dienst/ Prevent Agri
Je dient eerst zelf aan de slag te gaan met deze online risicoanalyse. Je kan er dan voor opteren om je externe dienst of Prevent Agri toegang te verlenen. Je externe dienst is immers wettelijk verplicht om de risicoanalyse te valideren. Door Prevent Agri toegang te verlenen biedt dit de mogelijkheid om rechtstreeks in contact te staan met de sectoradviesdienst. Deze deelfunctie maakt het makkelijker om vragen te stellen, opmerkingen te bespreken of een uitgebreide audit van je bedrijf vlot te laten verlopen.
OIRA-tool LANDBOUW
Voor deze sector is de OiRA-tool land- en tuinbouw ontwikkeld, specifiek ontworpen door en voor de sector. Het betreft een gratis online tool voor risicoanalyse, volledig afgestemd op de unieke kenmerken van de sector. Denk hierbij aan aspecten zoals werfbeheer, het gebruik van machines, gevaarlijke stoffen en specifieke werkzaamheden.
Naast het identificeren van risicos biedt de tool ook praktische tips op het gebied van ergonomie, materiaalgebruik en persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze ondersteuning draagt bij aan betere arbeidsomstandigheden in de sector, wat op zijn beurt leidt tot gezonde en gemotiveerde medewerkers.
Ontdek hier de OiRA-tool land- en tuinbouw
Meer info
- Locatie: Prevent Agri, 's Gravenstraat 159, 9810 Nazareth
- Contactpersonen: